Onze organisatie zorgt voor een grondig onderzoek van elke nieuwe hulpaanvraag. Op het bureau vindt een eerste gesprek plaats. Mensen die hulp komen vragen kunnen hier hun verhaal kwijt zodat we samen naar de beste oplossing kunnen zoeken. Verder werken wij samen met de stad Antwerpen, die door middel van de inschrijvingen bij diverse organisaties ons ook naast financiële hulp van voedseloverschotten voorziet.
Doorverwijzen naar andere diensten gebeurt als men specifieke hulp nodig heeft die Zenith niet kan geven, zoals juridische en financiële bijstand of budgetbegeleiding. Er is dan ook een vlotte samenwerking met o.a. het CAW, OCMW’s en Huis van het kind.
Indien nodig nemen we zelf contact op met OCMW’s, advocaten en schuldbemiddelaars.
Omwille van onze beperkte capaciteit, in vrijwilligersaantal en in ruimte, is 450 gezinnen per week op 2 bezoekdagen het maximum dat we aankunnen. Precies daarom hebben we een duidelijk systeem om te beoordelen wie in aanmerking komt voor tijdelijke hulp.
Van gezinnen met een inkomen wordt onderzocht wat zij uitgeven aan huur, huurwaarborg en vaste kosten. Op basis hiervan wordt het leefgeld berekend. Als dit onder de vastgestelde limiet blijft, volgt een inschrijving voor een periode van 3 maanden, eventueel verlengbaar na evaluatie.
Gezinnen zonder inkomen hebben recht op hulp met of zonder een geldige verblijfsvergunning, dit is het geval zolang hun procedure loopt. In de realiteit betekent dat voor hen soms jaren trachten te overleven zonder enige vorm van inkomsten!